Sastojci:
1 kg brokolija
200 g testa za lazanje
150 g rendanog sira gauda
40 g butera
800 g paradajza u konzervi
30 g crnog pšeničnog brašna
150 ml mleka
2,5 dl kisele pavlake
1/4 kašičice muskatnog oraha
kašika seckanog svežeg peršuna
kašika seckanog svežeg
bosiljka
kašika seckanog svežeg
majorana
20 g meda
1/2 kašičice ljute paprike
maslinovo ulje
so i biber.
Priprema:
Operite i očistite brokoli,
skuvajte u slanoj vodi 15 minuta.
U tiganju zagrejte maslinovo
ulje i dodajte paradajz, ljutu papriku, med, so i na umerenoj temperaturi
krčkajte oko 30 minuta, povremeno promešajte. U drugom tiganju zagrejte buter i
na njemu propržite brašno, sve vreme mešajući, kad porumeni sipajte mleko i
kiselu pavlaku. Nastavite da mešate dok ne dobijete kremasti sos, posolite ga,
pobiberite i začinite muskatnim orahom i svežim začinskim biljem.
Na dno vatrostalne činije
stavite sloj testa za lazanje, po njemu ravnomerno rasporedite sos od
paradajza, stavite novi sloj testa, pa stavite oceđeni kuvani brokoli i pospite
1/3 količine rendanog sira, pa ponovo stavite testo i prelijte ga belim sosom
sa začinima, pa pospite preostalim sirom. Stavite u zagrejanu rernu i pecite na
200 stepeni oko 30 minuta, servirajte dok je toplo.
Izvor: najboljamamanasvetu.com
Nema komentara:
Objavi komentar