subota, 12. ožujka 2016.

Zuccotto od čokolade i vanilije

Sastojci


BISKVIT
120 g pšenično brašno, bijelo
30 g kakao u prahu, nezašećereni
jaje
80 g maslac, slani
180 g šećer, kristal
0.75 dl liker od lješnjaka
KREMA OD VANILIJE
1 čaša lješnjak ,suhi
500 g ricotta
1 mala žlica ekstrakt vanilije
100 g šećer, kristal
KREMA OD ČOKOLADE
180 g tamna čokolada
500 g ricotta
50 g šećer, kristal

Priprema

Za biskvit pomiješajte brašno i kakao te ostavite sa strane. Istucite jaja i šećer na pari pa umiješajte brašno i kakao. Rasporedite smjesu u dva okrugla kalupa promjera 30 cm te pecite 10 min na 160°c.

Za kremu od vanilije krupno nasjeckajte lješnjake. Stavite ih u manju posudu, dodajte 50 g šećera pa na srednje jakoj vatri miješajte dok se šećer ne rastopi i počne se karamelizirati. Premjestite u zdjelu da se ohladi.

U blender stavite ricottu, 50 g šećera i ekstrakt vanilije te dobro izradite. Pomiješajte s lješnjacima i ostavite da se hladi. Za čokoladnu kremu sitno natrgajte čokoladu, otopite je na pari i ostavite sa strane. U blenderu izradite ricottu i šećer pa dodajte otopljenu čokoladu i nastavite miksati dok krema ne postane jednolična.

Staklenu zdjelu od 1,75 l obložite papirom za pečenje ili plastičnom folijom. Od jednog biskvita izrežite krug koji ćete staviti na dno zdjele. Ostatak narežite na trokute, koje ćete složiti bočno u zdjeli tako da ne ostane razmak među njima. Biskvit premažite likerom. Kremu od vanilije prebacite u zdjelu i rasporedite je uz rubove tako da ostane rupa u sredini. U rupu stavite čokoladnu kremu.


Drugim biskvitom prekrijte kremu, a višak odrežite tako da rubovi uđu uz rub zdjele. Prekrijte plastičnom folijom i stavite da se hladi najmanje 8 sati. Prije posluživanja izvrnite ga na tanjur i pospite kakaom.



Izvor: gastrosfera.ba

Nema komentara:

Objavi komentar