Sastojci
BISKVIT
120 g pšenično brašno, bijelo
30 g kakao u prahu,
nezašećereni
jaje
80 g maslac, slani
180 g šećer, kristal
0.75 dl liker od lješnjaka
KREMA OD VANILIJE
1 čaša lješnjak ,suhi
500 g ricotta
1 mala žlica ekstrakt vanilije
100 g šećer, kristal
KREMA OD ČOKOLADE
180 g tamna čokolada
500 g ricotta
50 g šećer, kristal
Priprema
Za biskvit pomiješajte brašno
i kakao te ostavite sa strane. Istucite jaja i šećer na pari pa umiješajte
brašno i kakao. Rasporedite smjesu u dva okrugla kalupa promjera 30 cm te
pecite 10 min na 160°c.
Za kremu od vanilije krupno
nasjeckajte lješnjake. Stavite ih u manju posudu, dodajte 50 g šećera pa na
srednje jakoj vatri miješajte dok se šećer ne rastopi i počne se
karamelizirati. Premjestite u zdjelu da se ohladi.
U blender stavite ricottu, 50
g šećera i ekstrakt vanilije te dobro izradite. Pomiješajte s lješnjacima i
ostavite da se hladi. Za čokoladnu kremu sitno natrgajte čokoladu, otopite je
na pari i ostavite sa strane. U blenderu izradite ricottu i šećer pa dodajte
otopljenu čokoladu i nastavite miksati dok krema ne postane jednolična.
Staklenu zdjelu od 1,75 l
obložite papirom za pečenje ili plastičnom folijom. Od jednog biskvita izrežite
krug koji ćete staviti na dno zdjele. Ostatak narežite na trokute, koje ćete
složiti bočno u zdjeli tako da ne ostane razmak među njima. Biskvit premažite
likerom. Kremu od vanilije prebacite u zdjelu i rasporedite je uz rubove tako
da ostane rupa u sredini. U rupu stavite čokoladnu kremu.
Drugim biskvitom prekrijte
kremu, a višak odrežite tako da rubovi uđu uz rub zdjele. Prekrijte plastičnom
folijom i stavite da se hladi najmanje 8 sati. Prije posluživanja izvrnite ga
na tanjur i pospite kakaom.
Izvor: gastrosfera.ba
Nema komentara:
Objavi komentar