petak, 12. veljače 2016.

Koje posuđe (ne)koristiti u kuhinji

Vrlo je važno posuđe koje koristimo u kuhinji. Danas je lepeza ponude uistinu široka, ali isto tako i vrlo zbunjujuća. Sa reklama sustižu nas razne proturječne informacije o ovome što je dobro, zdravo, kvalitetno… Definitivno treba izbjegavati posuđe od teflona, aluminija, bakra. Na istoj su listi i plastične posude, kao i plastične daske za rezanje.

Zašto ne koristiti teflonsko posuđe?

Glavna kemikalija koja se koristi u izradi teflonskog posuđa (perfluoroktanoička kiselina-PFOA, materija nalik sapunu) vrlo je opasna. Osim što je ekološki potpuno neprihvatljiva (trajno zagađuje okoliš, a pogotovo zalihe pitke vode), dio teflonskog sloja prije ili kasnije pojedemo s hranom. U literaturi se nailazi i na pojam «teflonska gripa», s bolovima u zglobovima sličnim onima kod gripe. Proizvođač pojašnjava da su ovi problemi prolazni i javljaju se samo kao posljedica pregrijavanja posude. Zaštita od štetnog utjecaja teflona može biti dvojaka. Možete ga potpuno izbjegavati, a možete ga i upotrebljavati uz mjere predostrožnosti, što podrazumijeva i svjesno ulaženje u određeni rizik. Previsoka temperatura zagrijavanja oslobađa kemikalije u zrak. Problem je što nećete znati kada ste prešli granicu. Zagrijani teflon ne smrdi. Dalje, neka vam ne bude žao da posudu odmah bacite čim vidite ogrebotine na teflonskom premazu. Naime, oštećenja signaliziraju da teflon prelazi u hranu u većoj količini. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, vijek upotrebe teflonske posude ne bi trebao biti duži od godine dana. Oslobađaju se i spojevi fluora, koji su otrovni. Baza teflonske posude obično je od aluminija, a svaku kontaminaciju aluminijem trebalo bi apsolutno izbjegavati zato što izaziva neke bolesti poput Alzheimerove, ali i nekih drugih.

Zašto ne koristiti inox posuđe?

Uvriježeno je mišljenje da je posuđe od nehrđajućeg inox-čelika sigurno za upotrebu. Za razliku od teflona, može se žešće tretirati tijekom pranja i naoko se ništa ne «ljušti». Djeluje neuništivo. Osim željeza, mješavina za izradu sadrži nikal, krom, molibden i mnoge druge metale. Mnogi ne znaju da je nikal gotovo jednako toksičan kao živa. Ioni koji se oslobađaju (pogotovo) na višim temperaturama imaju sposobnost uništavanja enzima i proteina, a mogu izazvati i alergijske reakcije. Ph hrane također utječe na količinu «ispranog» metala. Kod kiselije hrane ispušta se više. .

Zašto ne koristiti posuđe od aluminija?

Posuđe od aluminija ispušta u hranu aluminij, koji je opasan za zdravlje.
Izbjegavajte aluminijsku foliju također. Umjesto toga, pecite u vatrostalnom loncu sa poklopcem. Nova vrsta aluminija koji je anodizirani aluminij ili alugus je ne-reaktivan i prilično dugotrajan, ali čim ga ogrebete, postaje reaktivan i ispušta u hranu aluminij. Zašto ne koristiti posuđe od bakra? Posuđe od bakra je vrlo reaktivno. To znači da brzo reagira s namirnicama, posebno s kiselom hranom, ispuštajući ione metala u hranu. Takvo posuđe može izmijeniti okus i boju hrani, a konzumiranjem takve hrane unosite određenu količinu metala u organizam. Zašto ne koristiti posuđe od plastike? Što je plastika mekša i fleksibilnija, njezina je reaktivnost veća. To znači da ona otpušta iz sebe u hranu neke tvari koje su štetne za organizam. Ona sadrži u sebi polivinil klorid koji ispušta toksin DEAH koji utječe na rad hormona. Također sadrži i ftalate koji se akumuliraju u tkvima i štete radu jetre i pluća. Izlučivanje ftalata iz plastike u hranu se povećava pod mehaničkim utjecajem (savijanje, pritisak, žvakanje), pod utjecajem rastvarača (mast, ulje, slina) i visoke temperature (iznad 30C). Stoga nije preporučljivo piti kavu i čajeve iz plastičnih čaša, koristiti plastiku u mikrovalnoj pećnici, plastične daske za rezanje…

Koje je posuđe preporučljivo za korištenje?

Preporučljivo je inertno i ne-reaktivno posuđe:
  • posude od nehrđajućeg čelika, lijevanog željeza
  • vatrostalne posude staklene, keramičke i porculanske posude
  • emajlirane posude – emajl je staklo tehnološkim postupkom ‘zalijepljeno’ za metal; ako je emajlirano posuđe nekvalitetno, emajl će popucati i metal ispod njega će pronaći put u hranu
  • posuđe od titana je dosta skupo, ali dugovječno i zdravo; titan loše provodi toplinu pa je stoga aluminijska posuda prekrivena keramičko-titanskim neprijanjajućim slojem
  • glineno i keramičko posuđe s kojim je potrebno pažljivo rukovati jer je krhko
  • papir – papirnate košarice za kolače ili masni papir za pečenje je vrlo prihvatljiv kao i papirnate čaše i tanjurići
  • silikon – to je jedini nereaktivni prijanjajući materijal; sintetička guma koja je otporna na toplinu do 220 stupnjeva celzijusa; ako se temperatura prekorači, on se topi, ali ne ispušta toksičnu paru; silikonsko posuđe je fleksibilno, lako za čišćenje i može ići direktno iz pećnice u hladnjak ili zamrzivač




Izvor: prakticanzivot.com

I


Nema komentara:

Objavi komentar