KORA:
·
4 jaja
·
200g šećera
·
Rendana kora 1
limuna
·
250g skuvanog ,
ohlađenog i propasiranog krompira
·
4 kašike kakaoa
·
10g cimeta
·
10g praška za
pecivo
·
4 kašike pšeničnog
griza
·
200ml zaslađene
kafe (200ml vode+5 kašičice kafe+4 kašičice šećera)
·
50ml ruma
FIL:
·
600ml mleka
·
2 pudinga od vanile
·
250g maslaca ili
margarina
·
50g čokolade za
kuvanje
·
10 kašika šećera u
prahu
POTREBNO JE JOŠ:
·
40g gotovih puslica
·
200g šlag krema u
prahu
·
300ml mleka
·
50g šećera u prahu
Način pripreme
Zagrejati rernu na 200C.
Okrugli pleh obima 26cm
kome se skida stranica obložiti papirom za pečenje.
Odvojiti žumanca od
belanaca. Belanca umutiti u čvrst
sneg. Žumanca dobro umutiti sa
šećerom, a zatim dodati rendanu koru limuna, pire od krompira, cimet, kakao,
prašak za pecivo i griz. Sjediniti, a zatim lagano umešati umućen sneg od
belanaca.
Umućenu masu sipati u pleh
za pečenje i peći u rerni 35 minuta. Najbolje je čačkalicom proveriti da li je
kora pečena.
Pred kraj pečenja skuvati
kafu pa u nju dodati rum.
Pečenu koru izvaditi iz
rerne, ostaviti dva-tri minuta da odstoji, skinuti stranicu pleha i pažljivo je
podeliti na dva dela. Prvu koru prebaciti na
tacnu za serviranje.
Procediti kafu, pa obe
kore preliti vrućom kafom.
Od date količine mleka
odvojti malo i razmutiti puding. Ostatak mleka staviti na
ringlu, zagrejati do ključanja, a zatim uz stalno mešanje dodati razmućeni
puding i skuvati kašicu. Skloniti sa vatre i
ostaviti da se ohladi.
Maslac ili margarin
penasto umutiti uz dodatak šećera u prahu, a zatim u masu dodati rastopljenu
čokoladu, ohlađeni puding i sve lepo mikserom sjediniti.
Na prvu koru natopljenu
kafom izmrviti polovinu puslica, pa nafilovati polovinom pripremljenog fila.
Pažljivo preko staviti
drugu koru, izmrviti preko puslice i premazati ostatkom fila. Ostaviti da se malo stegne
u frižideru, a za to vreme umutiti šlag na uobičajen način.
Tortu ukrasiti umućenim
šlagom po želji i ostavite da odstoji u frižideru (najbolje preko noći) pre
sečenja.
Izvor: domacica.com
Nema komentara:
Objavi komentar