Ø 2 velike šolje griza – 400 gr
Ø 2 šolje šećera – 450 gr
Ø 1 šolja jogurta 250 gr
Ø 1 šolja ulja 250 ml
Ø 1 prašak za pecivo
Ø 3 jaja
Ø kore za pitu i baklavu
Ø 400 gr višanja
Ø Preljev:
Ø 450 gr šećera
Ø 500 ml vode
Priprema:
Pripremite tri jaja te za
svako odvojite bjelance od žumanjca te umutite bjelanjke pjenasto. Dodajte žumanjke
te miješajte 1 minutu. Dodajte dvije šolje ili 450 gr šećera.
Dodajte ulje te miješajte 1
minutu. Dodajte prvo jednu šolju ili 200 gr griza te mutite. Drugu šolju ćemo
dodati na kraju. Potom uz stalno miješanje dodajte jogurt. Umiješajte prašak za
pecivo u drugu polovinu griza te potom sve zajedno dodajte u smjesu I dobro
pomiješate.
Potrebno vam je sve ukupno
16 listova kora za pitu. Postavite jednu koru na radnu površinu te ju premažite
sa smjesom koju ste prethodno napravili. Potrebno je da premažete sa oko 6
žlica smjese. Kore ne trebaju da budu previše suhe ali ni sa previše fila.
Postavite slijedeću koru preko prethodne te ponovite postupak. Postupak
ponovite 3 puta, a na četvrtu koru rasporetite višnje bez fila (možete
koristiti svježe ili višnje iz zamrzivača).
Zamotajte rolnu lagano u
oblik valjka. Postupak ponovite sa preostalim korama.
Kada ste umotali sve rolne
prekrijte pitu sa jednim listom papira za pečenje da vam ne izgori te ju pecite
oko 40 minuta na 200 ºC.
U međuvremenu pripremite preljev
od šećera i vode. Ta voda treba lagano prokuhati tek da se šećer otopi. Nije
potrebno da ju ukuhavate predugo. Kada je pita pečena prelijte je s vrućim ali
ne ključalim preljevom. Ostavite pitu u hladnjak najmanje 6 sati prije
posluživanja.
Izvor: recepti-svijeta.com
Nema komentara:
Objavi komentar