subota, 13. veljače 2016.

Pleska, kajmakuša, kljukuša

Sastojci:

  • 6oo grama brašna
  • so
  • vrela voda
  • maslac, maslo, ulje, šta ko koristi, ja obično stavim 3-4 kašike biljnog masla
  • mlijeka oko 3oo ml
  • kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje

Način pripreme:

U zdjelu stavite brašno i posolite ga. Voda neka vam prokuha i vrelu vodu po malo dodajite u brašno i miješajte drvenom kašikom. Tijesto vam mora biti onako ljepljivo. Sad u tepsiju stavite masnoć‡u i malo je zagrijete pa uzimate po malo tijesta i premijesite ga na toj masnoć‡i i kad sve završite onda cijelo tijesto rastanjite po tepsiji i malo ga odozgo išarate kašikom.
Pecite na 200 stepeni oko 3o minuta, dok ne porumeni, nakon toga zalijete mlijekom još na kratko vratite u rernu i kad izvadite iz rerne premažete kajmakom, kiselim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje.

Izvor: namirnice.ba

Nema komentara:

Objavi komentar