subota, 13. veljače 2016.

Malo o začinima i tajnama dobrih kuvara...

Možda vam kuvanje i ne ide baš najbolje. Ali kao i svemu ostalom, i ovde je potrebno puno ljubavi, vježbe i strpljenja. A tu su i male tajne velikih majstora!
Biti dobra kuvarica - pa svaka od nas je to poželjela bar jednom u životu. Ali za kuvanje je potrebna ljubav, vrijeme i dugogodišnja praksa. Kada poželite da suprugu ili porodici servirate nešto bolje od uobičajenog, da ih iznenadite nečim zaista posebnim i ukusnim, morate da znate da je tajna u začinima. Začini su ta sitnica koja jellima daju "šmek" i prave razliku! Pa, ukoliko ne znate odakle da počnete, jer cartsvo začina je posebna "nauka", evo nekoliko smjernica...

Biber: Ako mislite da ćete dobiti pravi ukus bibera kada ga kupite već samljevenog u vrećici ili staklenoj teglici, varate se. Da biste dobili najbolje od bibera, on treba da bude u zrnu i treba da nabavite mlin za njega.

Crvena paprika: Vjerovatno znate da postoji ljuta i slatka paprika, a kako ćete je koristiti, zavisi od toga da li vam je potrebna za klasični mađarski gulaš ili neko jako ljuto jelo. U svakom slučaju, papriku možete da koristite za različita jela i nemojte da je zaboravite.

Sjeme komorača: Ako volite ukus komorača, morate da nabavite njegovo sjeme koje služi kao začin, a jelima daje slatkast ukus. Možda niste znali, ali se koristi i kao začin za kobasice pa jelima daje malo ukusa sličnog mesu.

Garam masala: Indijska mješavina začina garam masala pripada njihovoj tradicionalnoj kuhinji. Najčešće se sastoji od mješavine crnog bibera, karanfilića, cimeta, kumina i kardamona. Dakle, ako imate ovaj začin u svom kuhinjskom ormariću, nećete morati da dodajete sve te začine ponaosob.

Sumak: Sumak je začin koji se često koristi u persijskim ili bliskoistočnim receptima, a ukusom pomalo podsjeća na limun. Dovoljno je staviti samo malo sumaka da bi se osjetilo njegovo djelovanje, a pogodan je za umake, salate ili kuvani pirinač.

Kim: Kim nudi malo paprenog ukusa i to je jedan od razloga zašto je meksička hrana toliko zarazna. Stoga sledući put obavezno iskoristite kim u jelima poput zapečenog graška da osjetite tu genijalnu razliku u ukusu.
Indijski šafran: Ako se pitate šta kariju daje tako bogatu boju, odgovor je indijski šafran. Dodajte ga jelima pred kraj kuvanja, ali neki ga piju i u čajevima, pa i u kuvanom vinu. Ali ne treba pretjerivati - vrh noža u napitku je sasvim dovoljan.

Kardamon: Kardamon takođe potiče iz Indije, a ima jedinstven sladak ukus pa se stavlja i u slatkiše. Sledeći put kad budete spremali kolač ili tortu stavite malo kardamona i biće vam jasno zašto je toliko popularan. Inače je prilično skup, ali nije potrebno mnogo da bi se osetio u hrani.


Izvor: porodica-zdravljeiljepota.blogspot.ba

Nema komentara:

Objavi komentar