srijeda, 10. veljače 2016.

Red Velvet Cake

Za kore:
  • 250g brašna
  • ½ žličice soli
  • 15g kakaa
  • 120g maslaca
  • 300g šećera
  • 2 jaja
  • aroma vanilije
  • 240ml mlaćenice
  • 1 žličica crvene prehrambene boje
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica jabučnog octa
Za kremu:
  • 250g mascarpone sira
  • 200g krem sira
  • 400ml slatkog vrhnja
  • 100g šećera u prahu
  • 1-2 žličice arome od vanilije
  • 2 žlice maraschina
  • sok od pola limuna (ili više – ovisno o željama

Postupak za izradu kora za kalup fi 24:

Pećnicu zagrijati na 175ºC.
U jednu posudu staviti prosijano brašno, kakao i sol.
U drugoj, većoj posudi, mikserom pjenasto umutiti maslac sobne temperature. Dodati šećer. Nastaviti miksati par minuta dok se ne dobije jednolična kremasta smjesa. Dodati aromu vanilije. Potom dodati jaja, jedno po jedno, da se svako dobro sjedini s masom. Po potrebi špatulom proći po rubovima posude, da se svi eventualni zaostali sastojci sjedine.
U mlaćenicu dodati boju i dobro izmiješati. 
NAPOMENA: Kakva će crvena biti i koliko boje treba staviti, ovisi o intenzitetu same boje.
Boja kakvu dobijete prije pečenja će biti ista boji nakon pečenja. Po tome prosudite trebate li ili želite li dodavati još boje.U zamjenu za mlaćenicu (buttercream) možete staviti kiselo mlijeko ili tekući jogurt 1%mm – okus mi je negdje između.
Miksajući na najmanjoj brzini, smjesi s maslacem u dva-tri navrata postupno dodavati suhe tvari i mlaćenicu dok se sve ne sjedini.
Dobivenu smjesu podijeliti u četiri zdjelice. U svaku zdjelicu, neposredno prije stavljanja na pečenje dodati mješavinu ¼ žličice sode bikarbone i ¼ žličice octa, dobro promiješati i čim prije smjesu ravnomjerno raširiti u kalupu na čije dno se stavi papir za pečenje i staviti na pečenje. Svaku koru peći 15 minuta. Izvaditi iz pećnice, staviti na rešetku i ostaviti da se ohladi.
NAPOMENA: Znam da ovaj dio zvuči kao gnjavaža; malo i je. To je radi dodavanja mješavine sode bikarbone i octa.Sodu bikarbonu i ocat nemojte miješati unaprijed, nego neposredno prije dodavanja u tijesto. Kemijska reakcija koja se dogodi (bučno i pjenasto) je potrebna da bi kore bile prozračnije.
Također znam da nije moguće točno izmjeriti četvrtinu, ali nije ni neophodno. Sami ćete lako shvatiti da treba malo staviti. Međutim, isplati se! Ovim se izbjegava mrvljenje biskvita, što se kod ove torte neminovno događa.
Tek izvađene iz pećnice kore će biti mekane i pomalo ljepljive pa ne dirajte puno prstima. Nakon što se ohlade, postaju kompaktne, iako ostaju malo ljepljive na dodir.
Po želji možete peći smjesu po pola, ali u tom slučaju, nakon što se biskvit ohladi, dobro ga zamotajte plastičnom folijom i stavite u frižider na par sati. Može i preko noći. Time se smanjuje mrvljenje i biti će jednostavnije nanositi kremu.

Postupak za izradu kreme:

Mascarpone sir, krem sir i aromu vanilije kremasto umutiti ručno ili mikserom. Dodati šećer u prahu te miksati dok se ne poveže u jednoličnu kremastu masu. Postupno dodavati slatko vrhnje. Miksati dok se ne dobije čvrsta krema. Dodati maraschino i limunov sok. Dobro povezati.
NAPOMENA: Za ovakvu kremu potrebno je koristiti slatko vrhnje koje se može čvrsto ulupati. Ukoliko to nije slučaj, slatko vrhnje posebno izmiksajte do željene čvrstoće te ga ručno umiješajte s ostatkom.
Slaganje torte:
Na svaku koru staviti četvrtinu kreme.Ukrasiti po želji
12669787_10153823678915359_1544925315_o
NAPOMENA: S obzirom da su kore tanke, pazite prilikom skidanja papira za pečenje da kora ne popuca! Kore jesu kompaktne, ali nisu od kamena! Najjednostavnije je gornju stranu kore okrenuti naopako, da bude dno i onda polako otkloniti papir za pečenje.
Po želji, u kremu možete umiješati i šumsko voće ili jagode.
Ukoliko želite završiti s korom, a ne s kremom, ovisno o dekoraciji koju planirate, kremu možete podijeli na tri, a ne na četiri dijela.


Izvor. http://she.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar