nedjelja, 14. veljače 2016.

PILEĆE ĆUFTE U CRVENOM KARI UMAKU!

Potrebni sastojci:
  • 500 g mljevenog pilećeg mesa
  • ½ šolje hljebnih mrvica
  • 2 češnja bijelog luka, sitno mljevenog
  • 1 kašičica mljevenog đumbira
  • 1 jaje
  • sol, biber
  • malo tucane ljute paprike
  • 1 kašika nasjeckanog peršuna ili korijandera

Kari umak
  • ½ kašike maslinovog ulja
  • 2 češnja bijelog luka, nasjeckanog
  • 1-2 kašike crvene kari paste
  • ¾ šolje kokosovog mlijeka
  • 1 kašika ljutog umaka (sriracha, tobasco)
  • sol, biber
  • prstohvat tucane ljute paprike
  • sok jednog limuna
  • svježe nasjeckan peršun

Priprema:
Prvo napravite ćufte.
1. Uključite rernu da se grije na 200 stepeni Celzijevih, a vatrostalnu posudu lagano namastite.
2. U većoj posudi izmiješajte sve sastojke za ćufte, te ih dobro sjedinite rukama.
3. Od ove smjese bi trebalo da dobijete oko 12 većih ćuftica. Iste oblikujte i slažite na pripremljenu vatrostalnu posudu (pokvasite ruke da vam se smjesa ne bi lijepila).
4. Ćufte pecite u rerni 15-20 minuta, te ih na pola pečenja okrenite. Pečene ćufte stavite u pripremljeni kari umak i pustite da sve skupa kratko prokrčka.
Umak pripremajte dok se ćufte peku i to na sljedeći način..
1. Sipajte ulje u manju posudu i stavite da se grije na šporetu.
2. Zatim, stavite bijeli luk i kratko ga propržite.
3. Dodajte kari pastu, te sve skupa dinstajte minut.
4. Potom, sipajte kokosovo mlijeko, promiješajte ga i ostavite da kuha, dok se ono malo ne zgusne. Onda ga skinite šporeta, pa umiješajte i sve ostale sastojke zajedno sa ćuftama.
Ćufte servirajte uz kuhanu rižu.

Izvor: http://zenski-magazin.com/

Nema komentara:

Objavi komentar