- 500 g mljevenog pilećeg mesa
- ½ šolje hljebnih mrvica
- 2 češnja bijelog luka, sitno mljevenog
- 1 kašičica mljevenog đumbira
- 1 jaje
- sol, biber
- malo tucane ljute paprike
- 1 kašika nasjeckanog peršuna ili korijandera
Kari umak
- ½ kašike maslinovog ulja
- 2 češnja bijelog luka, nasjeckanog
- 1-2 kašike crvene kari paste
- ¾ šolje kokosovog mlijeka
- 1 kašika ljutog umaka (sriracha, tobasco)
- sol, biber
- prstohvat tucane ljute paprike
- sok jednog limuna
- svježe nasjeckan peršun
Priprema:
Prvo napravite ćufte.
1. Uključite rernu da se grije na 200 stepeni Celzijevih, a vatrostalnu posudu lagano namastite.
2. U većoj posudi izmiješajte sve sastojke za ćufte, te ih dobro sjedinite rukama.
3. Od ove smjese bi trebalo da dobijete oko 12 većih ćuftica. Iste oblikujte i slažite na pripremljenu vatrostalnu posudu (pokvasite ruke da vam se smjesa ne bi lijepila).
4. Ćufte pecite u rerni 15-20 minuta, te ih na pola pečenja okrenite. Pečene ćufte stavite u pripremljeni kari umak i pustite da sve skupa kratko prokrčka.
Umak pripremajte dok se ćufte peku i to na sljedeći način..
1. Sipajte ulje u manju posudu i stavite da se grije na šporetu.
2. Zatim, stavite bijeli luk i kratko ga propržite.
3. Dodajte kari pastu, te sve skupa dinstajte minut.
4. Potom, sipajte kokosovo mlijeko, promiješajte ga i ostavite da kuha, dok se ono malo ne zgusne. Onda ga skinite šporeta, pa umiješajte i sve ostale sastojke zajedno sa ćuftama.
Ćufte servirajte uz kuhanu rižu.
Izvor: http://zenski-magazin.com/
Nema komentara:
Objavi komentar