nedjelja, 14. veljače 2016.

Lepine sa belim lukom

Sastojci:
Za testo:
  • pola kocke kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 500 g mekog brašna
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašičica šećera
  • 300 ml mlake vode
Za premaz:
  • 25 g putera
  • pola kašičice belog luka u prahu
  • pola kašičice soli

Priprema:
1. Kvasac i šećer preliti kašikom mlake vode, pa mešati dok se ne rastopi.
2. Brašno prosejati, dodati so, razmućeni kvasac, vodu i kašiku sirćeta.
3. Varjačom mesiti testo 5-10 minuta, dok ne prestane da se lepi za zidove posude. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti 1 sat da testo naraste.
4. Radnu površinu posuti brašnom, prebaciti testo, pa posuti brašnom i sa gornje strane. Premesiti testo, podeliti ga na 4 jednaka dela, pa od svakog dela napraviti valjak. Valjak iseći na 6 delova, a od svakog dela izmedju dlanova oblikovati lotpicu, dodajući po malo brašna ako se testo lepi za ruke. Poredjati na pleh obložen papirom za pečenje pa ostaviti još pola sata da testo ponovo naraste.
5. Lepinjice peći u rerni zagrejanoj na 250°C oko 12 minuta, da dobiju tek blago rumenu boju. Ako rerna ima ventilatore, vreme pečenja je oko 8-9 minuta. Otopiti puter, dodati so i beli luk, pa time premazati vruće lepinjice.




Izvor: posaljirecept.rs

Nema komentara:

Objavi komentar