Za koru:
60 g pšeničnog
brašna, 1 kašika skrobnog brašna (15 g), 80 g šećera, 3 jajeta, pola limuna,
prstohvat soli.
Za fil i dekoraciju:
3 jajeta, 50 g šećera, 3 dl mleka, 1
zeleni limun, 1 narandža, pola šipke vanile, 1 štapić cimeta, 30 g brašna, 100
g šećera u prahu, 6 kašika likera od narandže, 1 dl soka od jabuke, 100 g
kandiranih jabuka, 300 g slatke pavlake, 1 kašičica kakao praha.
Priprema:
1. Najpre pripremite koru.
Odvojite žumanca od belanaca u dve posude. Čvrsto umutite belanca sa
prstohvatom soli. U posebnoj činiji umutite žumanca sa šećerom i rendanom
limunovom korom. Potom postepeno umešajte brašno, skrob i šam od belanaca.
Dobro promešajte, sipajte u pleh veličine 30 h 45 cm, obložen masnim papirom i
pecite na 160 stepeni 10-15 minuta.
Dok se kora peče, u uglove rerne stavite 4
manje posude sa vodom kako bi se stvorila para. Kada se kora ispeče, sipajte
malo vrele vode na dno pleha da bi se kora lakše odvojila od papira. Ohlađenu
koru pospite mešavinom likera od narandže i jabukovog soka.
2. Pripremite fil. U šerpi
zagrejte mleko sa komadićem kore zelenog limuna, nekoliko komadića narandžine
kore, cimetom i vanilom. Kad mleko proključa sklonite sa ringle. U vatrostalnoj
činiji umutite tri žumanca sa šećerom, pa postepeno dodajte brašno i proceđeno
mleko. Nastavite na mutite fil na zagrejanoj ringli dok ne proključa.
3. Kada krem postane gust,
sklonite sa ringle, malo ohladite i premažite preko kore. Dodajte komadiće
kandiranih jabuka, uvijte rolat i ostavite da odstoji u frižideru. Par sati pre
posluženja umutite pavlaku sa šećerom u prahu i premažite preko rolata. Pospite
kakao prahom i ukrasite komadićima sušenih jabuka i narandža.
Izvor: novosti.rs
Nema komentara:
Objavi komentar