četvrtak, 11. veljače 2016.

Nordijski gravlax - Marinirani losos s koprom

Gravlax je tradicionalno nordijsko jelo od sirovog lososa koji je mariniran u soli, šećeru i zelenim listovima kopra. Servira se kao predjelo na blagdanskom solu – tanki odrasci lososa ukrašeni koprom poslužuju se obično uz umak od senfa, s kuhanim krumpirom ili na raženom kruhu. Odresci gravlaxa inače su odlični  i u sendviču sa maslacem, sirnim namazom, salatom, paradajzom, u salati sa avokadom…

Tijekom srednjeg vijeka lososa su na ovaj način pripremali ribari, koji bi ulovljeno meso filetirali, usolili i ostavili da sazrijeva ukopano na obali, u pijesku iznad linije plime. Danas se takva fermentacija više ne koristi u pripremanju gravlaxa, nego losos dva dana leži u mješavini soli, šećera i kopra u hladnjaku. Suha marinada  iz lososa izvuče sokove, pa u zdjeli ostane veoma koncentrirana otopina koja se u skandinavskoj kuhinji koristi za pripremu umaka. Ovom se metodom marinirati može bilo koja masna riba, primjerice haringa, ali najčešće se koristi losos.
Sastojci (6 porcija):
750 g fileta svježeg lososa sa kožom
85 g šećera
120 g soli
8 jušnih žlica sitno sjeckanih listova svježeg kopra
1 žlica izmrvljenog bijelog (može i crnog) papra u zrnu

Sastojci za umak od senfa:
2 velike žlice blagog senfa (po mogućnosti švedskog)
1 velika žlica oštrog senfa ( Dijon)
2 žlice šećera
1,5 žlica crvenog vinskog octa
sol i mljeveni papar (po mogućnosti bijeli) po ukusu
2 dl ulja od kukuruza ili uljne repice (ne maslinovog)
1 žlica nasjeckanih svježih listića kopra

Priprema lososa:
  1. Očistite filet od eventualnih malih kosti koje su zaostale, pa zarežite kožu na nekoliko mjesta kako bi kroz nju marinada lakše prodrla u meso.
  2. Pomiješajte sol, šećer i papar pa pospite u plastičnu posudu sa poklopcem ispod fileta i po filetu, zajedno sa nasjeckanim listićima kopra. Dobro utrljajte.
  3. Na vrh fileta stavite neki teret – primjerice dasku za rezanje, i ostavite ga da se tako marinira na sobnoj temperaturi 2-4 sata.
  4. Zatvorite posudu poklopcem i premjestite u hladnjak gdje treba ostati sljedeća dva dana. Za to vrijeme okrenite filet 4-5 puta, tako da dio s kožom i bez kože podjednako vrema bude na dnu posude.
  5. Nakon dva dana izvadite filet iz posude i isperite ga pod mlazom hladne vode. Narežite ga na što tanje odreske (bez kože).
  6. Poslužite odreske uz kuhani krumpir ili na kruhu kao sendvič, začnite umakom od senfa i ukrasite listićima kopra.
Priprema umaka od senfa:
  1. Pomiješajte senf, šećer i ocat pa začinite solju i paprom po ukusu.
  2. Nastavite žestoko miješati dok polako ulijevate ulje u tankom mlazu.
  3. Kad umak postane gust poput majoneze, umiješajte sjekcane listiće kopra, u količini po vašem ukusu.



Izvor: http://dobarzivot.net/

Nema komentara:

Objavi komentar