petak, 12. veljače 2016.

Orah torta

Sastojci:
Za koru I:- 4 jajeta
- 2 čaše šećera
- 300 ml mleka
- 1 čaša mlevenih oraha
- 2 čaše brašna
- 1 čaša ulja
- 2 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Za koru II:
- 4 belanaceta
- 100 g šećera
- 100 g mlevenih oraha
- 1 kašika brašna

Za fil:
- 1 l mleka
- 4 žumanceta
- 3 pudinga od vanile
- 10 kašika šećera
- 250 g margarina
- 100 g čokolade
- 100 g seckanih oraha
Za dekoraciju:
- 100 g čokolade
- 1 kašika masti
- 200 g krem šlaga od čokolade
- 200 ml kisele vode
Priprema:
Kora I:
1. Umutiti jaja, dodati šećer, a kad se on istopi, dodati brašno pomešano s praškom za pecivo, mleko, ulje, orahe i kakao.
2. Sipati u pleh dimenzija 30×40, obložen pek-papirom i peći u rerni na 200°C. Ostaviti da se ohladi, te koru preseći napola.
Kora II:
1. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa varjačom dodati brašno i orahe i polako promešati.
2. Dobijenu smesu sipati u duplo manji pleh obložen pek-papirom i peći u rerni na 190°C stepeni.
Fil:
1. Staviti deo mleka i šećer da provri, a preostalo mleko, žumanca i puding umutiti, pa zakuvati u ključalo mleko. Mešati dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađen puding staviti omekšao margarin, te sve dobro umutiti.
3. Fil podeliti na dva dela: u jedan staviti otopljenu čokoladu, a u drugi seckane orahe.
Finalni postupak:
1. Tortu filovati sledećim redosledom: kora I, fil s orasima, čokoladni fil, kora II, fil s orasima, čokoladni fil, kora I.
2. Mast i čokoladu rastopiti na pari, a zatim smesu preliti tortu.
3. Dekorisati šlag kremom od čokolade.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Nema komentara:

Objavi komentar