nedjelja, 14. veljače 2016.

PRŽENE KUGLICE OD KISELOG KUPUSA

Čak i ukoliko niste ljubitelj kiselog kupusa ove kuglice ćete sigurno obožavati. Pripremite ih kao zakusku tokom hladnih zimskih noći..

Kiseli kupus smo obično navikli pripremati u obliku sarme, podvarka, čorbice ili na salatu. Međutim, jeste li znali da se od njega mogu napraviti fenomenalne kuglice..
Sastojci:
  • 220 g svježih kobasica
  • ¼ šolje nasjeckanog crvenog luka
  • 400 g kiselog kupusa
  • 2 kašike hljebnih mrvica
  • 200 ml krem sira
  • 2 kašike sitno isjeckanog svježeg peršuna
  • 1 kašika ljutog senfa
  • malo bijelog luka u prahu
  • malo soli i bibera

Za pohovanje:
  • 1/3-1/2 šolje brašna
  • 2 jaja
  • 2 kašike vode
  • hljebne mrvice
  • ulje za prženje

Priprema:
1. U većoj tavi dinstajte kobasice sa crvenim lukom, dok ne omekšaju i dobiju lijepu boju. Zatim, iste izrežite na manje komade i ocijedite od viška masnoće.
2. Kiseli kupus, također, iscijedite od rasola, što više možete. Stavite ga u veliku posudu, dodajte mu kobasicu i luk, krem sir, hljebne mrvice, senf, peršun, so, biber, bijeli luk u prahu. Potom, sve dobro promiješaajte, poklopite i ostavite u frižideru tri do četiri sata.
3. Nakon toga pripremite sve za pohovanje. U plitki tanjir sipajte brašno, a u posebnoj posudi umutite jaja i vodu. U treću posudu stavite hljebne mrvice.
4. Od ohlađene smjese oblikujte kuglice. Za jednu uzmite dvije kašike mješavine, pa svaku od njih uvaljajte prvo u brašno, pa onda u jaja i mrvice.
5. Kuglice pecite u dubokom ulju, dok ne poprime lijepu boju, sa svih strana, oko dva minuta. Iste izvadite na pleh, obložen kuhinjsim ubrusima da upiju višak ulja. Čuvajte ih u mlakoj rerni da ostanu tople, dok sve ne ispečete.
6. Poslužite ih sa senfom.

 Izvor: zenski-magazin.com

Nema komentara:

Objavi komentar